Tvillingsykloner kan gi krefter til El Niño

Den globale værverstingen El Niño kan bli sterkere på grunn av syklonene i Stillehavet, ifølge australske meteorologer.

Syklonen Pam herjer på Vanuatu
Foto: HANDOUT / Reuters

I forrige uke herjet syklonene Pam og Bavi i Stillehavet. Pam gav enorme ødeleggelser på øygruppa Vanuatu, men ifølge australske meteorologer kan hendelsene også få andre og svært store ringvirkninger.

I en fersk pressemelding uttaler de at syklonene nå kan gi næring til det globale værfenomenet El Niño.

Svært ødeleggende

El Niño betyr «liten gutt» men værfenomenet er langt fra lite. El Niño kan snu globale værmønstre på hodet og vare i en periode på hele seks til atten måneder.

Værfenomenet kan gi unormalt høye temperaturer på kloden, men det er særlig landene rundt Stillehavet som har grunn til å frykte værfenomenet (se faktaboks).

Her kan du se hvordan havet og atmosfæren rundt Stillehavet er i normale år kontra et El Niño-år:

Illustrasjon av El Niño

VENDING: I normale år frakter passatvindene varme vannmasser vestover i Stillehavet. Under et El Nino-år blir vindene svekket og varmt hav strømmer mot øst og erstatter kaldere vannmasser utenfor kysten av Sør-Amerika.

Foto: GRID Arendal

Pam og Bavi lager bølge

Pam og Bavi blir omtalt som tvilling-sykloner. De oppstod i Stillehavet på hver sin side av ekvator og beveget seg vestover mot henholdsvis Vanuatu og Guam.

Nå mener ekspertene at disse to kan ha påvirket vindene som igjen påvirker El Niño.

– Syklonene Pam og Bavi har gitt en av de største vendingene av passatvindene på veldig lang tid, uttaler australske meteorologer.

VANUATU-FIJI-WEATHER-CYCLONE

TVILLINGER: 11. mars er Pam sør for ekvator og roterer med klokken, mens Bavi er nord for ekvator og går mot klokken. Begge beveger seg mot vest. Pam skal senere treffe Vanuatu, mens Bavi lenge truer med å treffe Guam.

Foto: Handout / Afp

At syklonene kan påvirke El Niño er en svært interessant teori, kommenterer klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt. Han har skrevet doktorgrad om temaet.

– Syklonene på hver sin side av ekvator har satt i gang noen bølger som igjen kan sette igang en El Niño i 2015, forklarer han og henviser til fenomenet kelvinbølger.

Har ventet lenge på El Niño

Vanligvis går det gjerne to til syv år mellom hver gang El Niño oppstår, men nå er det lenge siden sist: Vi må helt tilbake til 1998 for å finne en kraftig El Niño-forekomst. Etter dette har det kun vært svake eller moderate tilfeller av værfenomenet (se liste hos NOAA).

I april 2014 så det imidlertid ut til at noe var på gang. Forskere advarte mot en mulig kraftig El Niño, men ingenting skjedde. Før nå.

6. mars 2015 erklærte amerikanske NOAA at en svak El Niño-forekomst hadde oppstått. De australske kollegene har foreløpig ikke gjort samme erklæring, men tror at siste ukes syklonhendelse kan få utviklingen til å skyte fart.

Det er fortsatt usikkerhet knyttet til årets El Niño-forekomst, understreker ekspertene.

El Niño februar 2015

STILLEHAVET VARMERE ENN NORMALT: Kartet viser temperaturen i havoverflaten, sammenlignet med normal temperatur.

Foto: NOAA