Meteorologen retter opp i mørketidsforvirring

Hva er mørketid, polarnatt og tussmørke? Meteorologen rydder opp i begrepsforvirringen noen opplever i vinterhalvåret.

Nord-Troms

Med mørket kan du ønske et spektakulært fargeshow velkommen.

Foto: @fru_elin / Instagram

Vi nærmer oss årets mørkeste dag, men deretter vil vi atter en gang gå mot lysere tider. Anika Paust som bor og jobber i Longyearbyen mange ganger diskutert definisjonene «polarnatt» og «mørketid». Kanskje ikke rart, siden Longyearbyen er et av verdens nordligst befolkede steder.

Det eksisterer flere beskrivelser av begrepene, og de brukes av og til om en annen. Da er det ikke lett å bli klok på hva som er hva!

Mørketid er en samlebetegnelse for tiden der hele solen er under horisonten døgnet rundt, og betegnelsen brukes uavhengig om hvor mørkt det kan bli i dette tidsrommet.

Det er polarnatt (alminnelig polarnatt) når solen ikke når høyere enn 6 grader under horisonten på sitt høyeste i løpet av dagen. Mørketid kommer i ulik lengde og lys-/mørkenyanser avhengig av hvor langt nord man er, eventuelt sør, men vi holder oss til den nordlige halvkulen i denne teksten.

Polar-night Longyearbyen

Den blå timen er ekstra lang i Longyearbyen om vinteren. Mørketiden gir ikkje bare mørke, men også et vakkert fargespill.

Foto: Bjørn Christian Tørrissen/bjornfree.com

Lyset vinner over mørket

Skillet på hvor det er mørketid og ikke følger ikke nøyaktig Polarsirkelen. Det kommer av at atmosfæren bøyer sollyset, slik at «lyset alltid vinner over mørket». Dette kalles refraksjon. Derfor er det et mindre område med mørketid enn med midnattssol.

Enkelte steder kan oppleve mørketid på grunn av at fjell skygger for sola, selv om den astronomiske definisjonen med fri horisont ikke er møtt.

Mørketid betyr ikke svarte natta

En vanlig misforståelse er at det er totalt mørke på årets korteste dag overalt innenfor Polarsirkelen. I virkeligheten er det bare et lite område nært polene som får det helt mørkt selv når himmelen er skyfri.

De andre områdene får ulike grader av «Tussmørke» og «Polarnetter». Forskjellige folk har ulik oppfatning av mørketiden. Mens enkelte sliter med solens fravær mener andre at tiden ikke engang burde hete mørketid, men heller fargetid.

Tussenes mørke og polarnetter

Her er en tabell som viser definisjonen på ulike nivå av mørke og hvor langt nord man må være for å oppleve dette (hele solskiven under horisonten, sett fra havnivå og med fri horisont mot sør).

NB: Av og til regnes "Mørketid" som tiden der solens kun solens senter trenger å være under horisonten. Da vil det være per definisjon være mørketid så langt sør som 67° 8' N.

Definisjon på ulike nivå mørke

Solens plassering(grader under horisonten)

Breddegrad (° Nord)

Mørketid

>0

over ca.67° 30' N

Alminnelig tussmørke

0-6

ca.30° 24' N-72° 34' N

Alminnelig polarnatt

>6

over 72° 34' N

Nautisk tussmørke

6-12

72° 34' N - 78° 34' N

Nautisk polarnatt

> 12

over 78° 34' N

Astronomisk tussmørke

12-18

78° 34' N - 84° 34' N

Astronomisk polarnatt

>18

Over 84° 34' N

Det viktige sollyset

Lys, da spesielt lys fra solen, er viktig for menneskers døgnrytme og psykiske helse. Fravær av dagslys kan føre til søvnproblemer og til og med depresjoner, viser forskning fra Universitetet i Tromsø.

Det er ikke rart at folk, både innenfor og utenfor Polarsirkelen er opptatt av dagens lengde ulike deler av året!

Mørketid, breddegrader

Bodø ligger i nord for polarsirkelen, men har likevel ikke mørketid. Det er på grunn at atmosfærens krumming, som bryter lyset slik at det ser ut som at sola er ovenfor horisonten selv om den egentlig er under.,

Foto: Gunnar Livik

Vil du lære mer om mørketid?